BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
                   Home
            
           Astronomia
     
     Big Bang
        
Contacts
Fenomene Ceresti

     Alte evidente ale legaturii dintre fenomen si cāmpul magnetic sunt registrele statistice ale aurorelor polare. Elias Loomis (1860) si, mai tārziu, Hermann Fritz (1881) au stabilit ca aurora apare de principiu īntr-o regiune de forma unui inel pe o raza de aproximativ 2500 de kilometri departare de polul magnetic terestru. Loomis a descoperit totodata legatura dintre formarea aurorelor si activitatea solara, observānd ocurenta aurorelor boreale īn Canada, īntr-un interval de 20 pāna la 40 de ore dupa o eruptie solara.
    .
Istoricul cercetarilor

Aurorele boreale sunt studiate la nivel stiintific īnca din secolul XVII. Īn 1621, astronomul francez Pierre Gassendi a descris fenomenul observat īn sudul Frantei. Īn acelasi an, astronomul italian Galileo Galilei a īnceput investigarea fenomenului ca parte dintr-un studiu referitor la miscarile astrelor ceresti. Faptul ca raza acoperita de studiul sau era continentul european s-a concretizat īn observarea fenomenului īn nordul continentului, de unde numele de aurora boreala.
    Īn secolul XVIII navigatorul englez James Cook a constatat prezenta fenomenului observat de Galileo īn Oceanul Indian, botezāndu-l aurora australa.De atunci a devenit clar ca efectul nu era exclusiv emisferei nordice terestre, motiv pentru care a aparut denumirea de aurora polara. Īn aceeasi epoca, astronomul britanic Edmond Halley a emis ipoteza potrivit careia cāmpul magnetic terestru ar fi legat de fenomenul de formare a aurorelor boreale. Īn 1741, Hiorter si Anders Celsius au fost primii care au īnregistrat evidente ale controlului magnetic cānd se observau aurorele.

    Experimentul lui Kristian Birkeland cu camere de vidHenry Cavendish a calculat īn 1768 altitudinea la care apare fenomenul, īnsa a fost abia īn 1896 cānd prima aurora a fost reprodusa īn laborator de catre Kristian Birkeland. Omul de stiinta, a carui experimente īn camera de vid cu raze de electroni si sfere magnetice au demonstrat ca electronii se orientau spre regiunile polare, a propus īn 1900 ipoteza conform careia electronii din aurora ar proveni din razele solare. Aceasta presupunere este problemtica datorita lipsei de dovezi īn spatiu, nemaifiind considerata valabila īn cercetarea actuala. Birkeland a dedus totodata īn 1908 orientarea de la est la vest a curentilor magnetici.
Experimentul Kristian Birkeland cu camere de vid
Aurora polara produsa īn laborator
    Lucrarile lui Carl Stormer īn domeniul miscarii particulelor electrificate īn cāmp magnetic au facilitat comprehensiunea mecanismului de formare a aurorelor.Īn deceniul 1950 a fost descoperita emisia de materie a Soarelui, denumita vānt solar, efect care explica, īntre altele, si pozitionarea cozii cometei, īntotdeauna opusa fata de Soare. Aceasta teorie a fost formulata de fizicianul american Newman Parker īn 1957, fiind confirmata īn anul urmator de satelitul Explorer I. Īncepānd de atunci, explorarea spatiala a permis augumentarea cunostintelor despre aurorele terestre, si totodata observarea fenomenului pe alte planete, ca Jupiter si Saturn.
James Van Allen a invalidat īn 1962 teoria potrivit careia aurora constituie excesul centurii de radiatii. El a demonstrat ca gradul mare de disipare a energiei aurorei ar seca rapid īntreaga centura de radiatii. Curānd dupa aceea s-a constatat ca cea mai mare parte a energiei rezida īn cationi, īn timp ce particulele aurorei sunt aproape īntotdeauna electroni cu energie relativ scazuta.
Īn 1972 s-a descoperit faptul ca aurorele si curentii magnetici asociati lor produc o puternica emisie de radio de 150 kHz, efect ce poate fi observat doar din spatiu.


2010 Bucur Alexandru