bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.
                   Home
            
           Astronomia
     
     Big Bang
        
Contacts
Fenomene Ceresti

          Astronomia este stiinta care studiaza legile ce guverneaza cosmosul, adica corpurile ceresti si evenimentele ce au loc dincolo de atmosfera terestra cum ar fi stelele, planetele, cometele, galaxiile sau radiatiile cosmice de fond. La fel, studiaza forma si formarea universului. Cei care studiaza astronomia se numesc astronomi.

Telescopul HubbleAstronomia este una dintre cele mai vechi stiinte datând înca din perioada Greciei Antice. În secolul al VII-lea în Anglia astronomii se foloseau de pozitia stelelor în navigatie (vezi istoria astronomiei).

În perioada contemporana, aproape toti astronomii au cunostinte solide de fizica iar rezultatele observatiilor sunt puse în context astrofizic, astfel încât astronomia si astrofizica au dobândit definitii foarte apropiate.

Astronomia nu trebuie confundata cu astrologia, o pseudostiinta care încearca sa prezica destinul persoanelor pe baza traiectoriilor unor obiecte ceresti.

În Grecia Antica, ca si în alte civilizatii antice, astronomia continea în mare parte astrometrie, calculând pozitiile stelelor si ale planetelor pe cer. Mai târziu, Kepler si Newton au publicat lucrari despre mecanica cereasca, descriind matematic miscarea corpurilor din sistemul solar si interactiunea lor sub actiunea gravitatiei. Astronomii moderni se folosesc de aceste principii, iar cu ajutorul telescoapelor, spectrografelor, calculatoarelor, observatoarelor astronomice, le este mai usor de înteles natura fizica a acestor obiecte ceresti.


Astronomia profesionista
Telescopul solar McMath-PierceAstronomii profesionisti au acces la telescoape puternice, detectoare, si calculatoare. Întâi, astronomii colecteaza informatii cu ajutorul acestor instrumente, apoi analizeaza informatiile si apoi le compara cu teoriile existente. Cea mai importanta parte a astronomiei este astronomia computerizata, unde astronomii se folosesc de datele pe care le au si fac simulari ale evenimentelor. Spre exemplu acestia au simulat formarea galaxiilor sau explozia unei stele formând o supernova.


Tehnici observationale
Telescopul HookerAstronomii se folosesc de diferite tipuri de unde ale radiatiei electromagnetice, depinzând de obiectul studiat. Atmosfera terestra complica studiul absorbtiei undelor electromagnetice de aceea se folosesc mai multe tipuri de instrumente si tehnici. Aceste tehnici sunt folosite în diferite discipline ale astronomiei observationale.

Raze Gama si raze X
Raze ultraviolete,
Raze infrarosii,
Unde radio,
Unde gravitationale,
Lumina vizibila
Instrumente astronomice
Binoclul
Calculatorul
Luneta astronomica
Spectrograful astronomic
Telescopul Maksutov
Telescopul optic
Telescopul spatial
Radiotelescopul
Ramuri ale astronomiei
Astronomia este foarte vasta si de aceea astronomii se specializeaza în anumite ramuri ale astronomiei. De exemplu disciplina care studiaza sistemul solar nu este aceeasi cu disciplina care studiaza stelele, iar cei care studiaza Galaxia noastra(Calea Lactee), nu se folosesc de aceleasi tehnici pe care le folosesc cei care studiaza alte galaxii.

Astrometrie- studiaza pozitia si distanta obiectelor ceresti.
Astrofizica- studiaza fizica universului ( luminozitate, densitate, temperatura, compozitie chimica).
Cosmologie- studiaza originea si evolutia universului la scara larga.
Formarea galaxiilor si evolutia lor- studiaza formarea si evolutia galaxiilor.
Astronomie galactica- studiaza structura si compozitia galaxiei noastre si a altor galaxii.
Astronomie extragalactica- studiaza obiectele (în special galaxiile) din afara galaxiei noastre.
Astronomie stelara- se ocupa cu studiul stelelor.
Evolutia stelara- studiaza evolutia stelelor de la formare pâna la stingere.
Formarea stelelor- studiaza procesul si conditiile în care s-au format stelele (exoplanete).
Planetologie- studiaza planetele din sistemul nostru solar si le compara cu sistemele planetare descoperite în ultimii ani în jurul altor stele.
Astrobiologie- studiaza evolutia sistemelor biologice în Univers
Alte discipline care pot fi considerate ramuri ale astronomiei:
-Archaestronomie
-Astrochimie
-Astrosociobiologie
-Astrofilozofie

Poze spatiul cosmic
2010 Bucur Alexandru