Aurora boreala este un fenomen optic ce consta īntr-o stralucire intensa observata pe cerul nocturn īn regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vānt solar īn cāmpul magnetic terestru. Cānd apare īn emisfera nordica, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreala, termen folosit initial de Galileo Galilei, cu referire la zeita romana a zorilor, Aurora, si la titanul care reprezenta vānturile, Boreas. Apare īn mod normal īn intervalele septembrie-octombrie si martie-aprilie. Īn emisfera sudica, fenomenul poarta numele de aurora australa, dupa James Cook, o referinta directa la faptul ca apare īn sud.
Mecanism
Aurora apare īn mod obisnuit atāt ca o stralucire difuza cāt si ca o cortina extinsa īn spatiu orizontal. Cāteodata se formeaza arcuri care īsi pot schimba forma permanent. Fiecare cortina este compusa dintr-o serie de raze paralele si aliniate pe directia liniilor de cāmp magnetic, sugerānd faptul ca fenomenul de pe planeta noastra este aliniat cu cāmpul magnetic terestru. De asemenea, variabilitatea unor anumiti factori poate determina formarea de linii aurore de tonalitati si culori diferite.
Diferenta dintre
Aurora australa īn Wellington, Noua Zeelanda
si
Fenomenul nu este exclusiv terestru, fiind observat si pe alte planete din sistemul solar, precum Jupiter, Saturn, Marte si Venus. Totodata, fenomenul este de origine naturala, desi poate fi reprodus artificial prin explozii nucleare sau īn laborator.
Galerie foto-Autora boreala